Ali sploh poslušamo?

Kolikokrat se vam zgodi, da medtem, ko neka oseba govori, vi v svoji glavi sestavljate odgovor, repliko ali vprašanje, ki ga boste zastavili, takoj ko oseba neha govoriti?

Ali se znamo sploh pogovarjati? Človeku je bil dan dar govora in razuma. Prav zaradi tega, se po evolucijski lestvici razlikujemo od drugih živih bitij. Čeprav bi včasih lahko rekli, da tulimo kot volkovi, rjovimo kakor levi in lajamo kot psi, ter se s tem nič kaj ne razlikujemo od živali.

Zaradi kompleksnosti posameznikovega sveta velikokrat v odnosih pridemo do nesoglasij, ki so lahko povod za prepir. Sploh v bolj intimnih odnosih, saj v poslovnih in manj intimnih se še malce zadržujemo, doma pa se lahko sprostimo in spustimo ˝tiste živali˝ na plano. 

In zakaj sploh pride do tega, da se začnemo prepirati❓

Možnosti je več, nekaj primerov v partnerstvu bomo našteli tukaj:

➡️ 1. NE RAZUMEMO/SLIŠIMO, KAJ NAM ŽELI PARTNER SPOROČITI. Zaradi različnosti v načinu delovanja, razmišljanja in govorjenja, ne razumemo, kaj nam partner želi sporočiti in si njegove besede razlagamo v skladu z našimi strahovi, kompleksi, prepričanji. Na primer: Partner reče, da bi rad šel na pijačo s prijatelji, partnerica pa v njegovih besedah razume, da si ne želi biti z njo in da je raje s prijatelji, kot z njo. Takšne stvari se lahko lepo rešijo, če nas ni sram ali strah umirjeno postaviti podvprašanj, predenj znorimo in/ali začnemo z obtoževanji.

➡️ 2. NE POGOVARJATA SE DOVOLJ. V zaljubljenosti nas povleče skupaj kemija, hormoni in vzneseno stanje, ki ga kemija spodbudi. Po navadi si takrat niti ne jemljemo stvari k srcu, ki nam jih partner ali partnerka razlaga ali pa si jih tolmačimo v skladu s svojim rožnatimi očali. Ko kemija popusti, se je temelj odnosa že vzpostavil. Če se do takrat nista pogovarjala in bila predvsem čuječa med pogovorom, spoznate, da se začenja težko delo, da se mogoče ne znata niti pogovarjati in da živite s povsem drugim človekom, kot ste si to predstavljali v času zaljubljenosti. Spoznate, da ne razumete, kaj vam parter želi sporočiti, ne dojemate njegovega sveta, ne poznate ga, kar lahko izzove nenehne konflikte znotraj in zunaj vas. Za dalj časa trajajoč odnos je pomembno, da se dodobra spoznata in razvijeta strategije kvalitetnega pogovora.

➡️ 3. NE POSLUŠAMO. Ali dajemo, kar želimo prejemati? Izjemno pogost, če ne najbolj pogost motilec pogovorov. Poskušajte se spomniti, kolikokrat se vam zgodi, da medtem, ko neka oseba govori, vi v svoji glavi sestavljate odgovor ali repliko ali vprašanje, ki ga boste zastavili, ko oseba nasproti vas neha govoriti. Delček pozornosti namenjate sogovorniku, velik del pa svojim umskim procesom. Verjamem, da nas vse moti, če nas kdo ignorira, ko mu nekaj pripovedujemo. Če na primer oseba, ki ji govorimo, gleda zraven televizijo, brska po telefonu,… Radi imamo vso pozornost, ko govorimo, vendar tako malokrat damo vso pozornost, ko govori nekdo drug. To se da čutiti na nezavedni ravni, na energetski ravni, če nekdo resnično posluša, ali če melje zgodbe v svoji glavi. In tak način je recept za nekvaliteten pogovor, predvsem pa za nesporazume, hipne eskalacije čustev, prepire, itd.

⏺ Pri komunikaciji je bolj pomembno to, da znamo poslušati, kot pa govoriti. Dovoliti osebi nasproti nas, da se izrazi z vsemi svojimi mislimi, kakršnekoli že so. Biti čuječi, prisotni, ko poslušamo, ustvarja čudeže v pogovoru, saj se na tak način resnično lahko sprostijo ventili, tistega ki govori in redkeje pride do konflikta, če poslušamo človeka do konca, kot pa da mu nenehno vpadamo v besedo. Prav tako, pri takem načinu komunikacije, ne pride toliko do potrebe, da bi se opravičevali, zagovarjali ali dajali nasvete, če opazka govorca leti na nas, ker v samem bistvu tako ali tako ni potrebe. Oseba, ki bo slišana, bo to tudi sama opazila, ko se bo lahko zgolj olajšala.

✨Pogovor zdravi, je moto psihoterapije, in to drži, vendar se moramo znati pogovarjati. Predvsem pa znati poslušati. 

✨Poslušanje dela čudeže.✨Preverjeno.✨